Mindig hiteles forrásból igényeljünk cégkivonatot

Minden céges szerződéskötéshez, ügyintézéshez mellékelni vagy be kell mutatni bizonyos dokumentumokat. Az egyik ilyen céges dokumentum a cégkivonat.

A cégkivonat egy olyan dokumentum, amely minden olyan adatot tartalmaz az adott cégről, ami a cégjegyzékben szerepel róla. A cégkivonatot is pont arra használjuk, hogy a vállalkozás adatait, információt támasztjuk alá vele. Ehhez azonban fontos, hogy az adott cégkivonatot hiteles forrásból igényeljük.

A hiteles forrás a cégbíróság, valamint olyan szolgáltatók, melyek jogosultak cégkivonatok készítésére, kiállítására. Szerencsére ezek a szolgáltatók rendelkeznek olyan weboldallal, ahol meg lehet rendelni a cégkivonatot. Léteznek azonban olyan honlapok is, ahol nem hiteles cégkivonatot lehet beszerezni. Ezek olyan ingyenes változatok, melyeknél semmi nem garantálja, hogy az éppen hatályos adatokat tartalmazzák. Ezeket nem is szokták sehol elfogadni, mert pont az lenne a lényege a dokumentumnak, hogy hiteles forrásból származzon, és az aktuális információkat tartalmazza.

Az aktualitás olyannyira fontos, hogy hivatalos ügyintézések során kizárólag 30 napnál nem régebbi cégkivonatot fogadnak csak el. Ez a határidő biztosítja azt, hogy az információk aktuálisak, de a cégeknek is biztosít elegendő időt a dokumentum beszerzésére és felhasználására. Az ingyenes cégkivonatok korábban lettek kiállítva, nem az igénylés pillanatában, így könnyen előfordulhat, hogy akár hónapokkal korábban kiállított dokumentumot tudunk csak ingyenesen letölteni.

Szólj hozzá!