Mikor milyen tűzoltó készülékekre van szükség?

Tűzoltó készülékkel rengeteg különböző helyen találkozhatunk, nem véletlenül, ugyanis a tűzesetek elleni védekezés egyik legelső lépését a tűzoltó készülékekkel lehet megoldani. A tűzoltó készülékek azok a jellegzetesen piros eszközök, melyek szinte minden munkahelyen, középületben, sőt, rengeteg magán épületben is megtalálhatók. Sokan poroltónak hívják őket, de illik tudni, hogy a poroltó a tűzoltó készülékek egy típusa, nem mindig poroltóra van szükség.

A szükséges tűzoltó készülék típusa leginkább attól függ, hogy milyen éghető anyagok vannak az adott területen, azokhoz kell ugyanis igazítani a tűzoltó készüléket. A poroltók azért népszerűek, mert a legtöbb típusú tűz oltására alkalmasak, és viszonylag alacsony áron beszerezhetők. A, B és C típusú tüzek esetén is alkalmazhatók, ami azt jelenti, hogy szilárd, szerves anyagok, folyékony és cseppfolyós anyagok, valamint az éghető gázok is olthatók vele.

A tűzosztály mellett egyéb tényezőket is figyelembe kell venni a megfelelő tűzoltó készülék kiválasztásakor. Ilyen pl., hogy az adott készülék mekkora oltóképességgel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy mekkora tűz oltható ki vele. Ahol nagyobb tűzre lehet számítani, emberéletet kell védeni, vagy pl. értékesebbek az eszközök, berendezések, ott nagyobb oltóképességű tűzoltó készülékre lehet szükség.

Figyelembe kell venni a tűzoltó készülékek használatánál azt is, hogy mekkora kárt okoznak. Pl. a poroltó ugyan a tüzet oltja, de mindent beterít oltáskor. Előfordulhat, hogy a poroltó használata nagyobb kárt okoz, mint a tűz.

Szólj hozzá!